Per LOD ad Astra

Per-LOD-ad-Astra
Created on Nov 3rd, 2023
Members

Stel een vroeger familielid zat bij een vereniging. Dan heeft uw lokale archief vast informatie over die vereniging met daaraan gekoppeld een willekeurig nummer of 'sleutel'. Die sleutel helpt archieven om informatie uit verschillende stukken over die vereniging bij elkaar te houden. Maar nu komt het: ieder archief heeft zijn eigen willekeurige sleutel-nummers! Dus bij je lokale archief, kunnen ze geen informatie uit andere archieven verstrekken.

Sleutelkastje als oplossing

Dat zien we graag anders! Daarom vragen we uw hulp om een "link set" te maken. Een soort publiek sleutelkastje, waarin je terug kunt vinden welke nummer voor een persoon, vereniging of bedrijf, hoort bij welk nummer over die persoon, vereniging of bedrijf in een ander archief. Door zo de passende sleutels bijeen te brengen, kunnen we informatie uit alle archieven in Nederland halen. Helpt u mee?

Hoe werkt het?

Om het sleutelkastje te vullen hebben we altijd drie stukken informatie nodig:

  • hetgeen waarover we iets willen zeggen in het ene archief
  • hetgeen waarover we iets willen zeggen in het andere archief
  • de relatie tussen beiden.

Voorbeeld 1

Historische Vereniging 'Die Goude' heeft in de Gouda Tijd Machine de sleutel: https://www.goudatijdmachine.nl/omeka/s/data/item/237

In het IISG archief heeft 'Die Goude' de volgende sleutel: https://iisg.amsterdam/authority/organization/245611

Dus de relatie tussen de sleutels is dat zij 'over hetzelfde gaan'.

Voorbeeld 2

Het IISG heeft in haar collectie een boekje over de stearine fabriek in Gouda. Dit boekje heeft als sleutel: https://hdl.handle.net/10622/76C91C4D-4E3B-4CF3-BE83-ABA3276BF718 .

Het boekje gaat over de stearine fabriek die in de Gouda Time Machine de volgende sleutel heeft: https://www.goudatijdmachine.nl/omeka/s/data/item/233895

De relatie is dat de ene sleutel "iets zegt over" de andere sleutel. (Het boekje vertelt iets over de stearine fabriek).

NB: in dit tweede voorbeeld is het belangrijk eerst de sleutel te geven van het boekje en dan pas die van de stearine fabriek. Want het boekje zegt iets over de stearine fabriek, en niet andersom.

Doe mee!

Zelf sleutels toevoegen? Ga naar https://www.per-lod-ad-astra.nl om uw eigen sleutels toe te voegen.

https://lab.coret.org/koppelaar